Old Computers and Instruments Museum

Üdvözöllek oldalamon!

Nevem Lakatos Árpád, de nick névként és ezen oldal nevében is a ,,kando777'' nevet használom.

Régóta gyűjtögetek az elmúlt 20-30 vagy akár 40 évről visszamenőleg műszereket, számítógépeket és azok alkatrészeit, kiegészítőit (terminál, nyomtató, szalagos egység stb.) Ezt az oldalt is azért hoztam létre, hogy a saját gyűjteményemet bemutassam, leginkább virtuális múzeum céllal, illetve persze azért is, hogy aki szintén rendelkezik az itt levő műszerek, számítógépek vagy egyéb berendezésekkel, javításnál segítséget adjon. Itt igyekszem bemutatni olyan számítógépeket és műszereket, amiket a legtöbben vagy már nem is ismernek, nem is láttak még, vagy már sok helyről kiselejtezték, beszereztek helyettük újabbakat, jobbakat, modernebbeket. Azért csináltam ezt a virtuális múzeumot, hogy egyrészt bemutassam a számítástechnika milyen volt régen, milyen gépekkel dolgoztak akkoriban az egyetemeken, kutató intézeteken, milyen eszközökkel csinálták nálunk a kisebb-nagyobb vállalatok a könyvelést, vagy éppen mik voltak néhány éve még szerverek és tűzfalgépek egy-egy kollégiumban, egyetemen vagy az országok közötti Internethálózatban.

A műszereket szintén hasonló okokból, bemutatás céljából tettem itt közzé. A műszerek java része működőképes, ha úgy kerülnek hozzám, hogy nem működnek, igyekszem megjavítani őket, de eddig szinte az összes ilyen régi műszer, amit kaptam vagy vettem első bekapcsolásra működött, használni lehetett. Sajnos sok műszerről nincs még felhsználói kézikönyv sem, nemhogy kapcsolási rajz. Azonban ha valahol ilyen a kezembe kerül, azt beszkennelem (amennyire időm engedi munkáim között) s a műszert bemutató oldalon is kiteszem. Pont ez a másik célja az oldalnak, bemutatni ezeket a műszereket, szerviz dokumentációikat közzétenni az Interneten.

Igyekszem felépíteni egy sorrendet és szisztémát a bemutatásban, a számítógépeknél gyártók szerint fő csoportokat létrehozni és azon belül az egyes típusok külön oldalon kerülnek bemutatásra. A műszereknél szintén gyártók szerint csoportosítva, azon belül itt is a típusok alapján kerülnek egy-egy oldalra.

A baloldali menüsorban a számítógép gyártók vannak felsorolva elsőként, abc sorrendben, majd következnek a műszerek gyártói, szintém abc sorrendben, legutoljára pedid pár link rólam illetve egy linkajánló oldalra.

Idővel szeretném az érdekesebb, nagyobb és lehetőleg működő eszközeimet egy kiállítás keretein belül is bemutatni, vagy a jelzőlámpákkal kapcsolatos eszközöket valahol a Közlekedési Múzeumban időszakos vagy állandó kiállításon megmutatni. Ha pedig nekem lesz valahol egy kisebb-nagyobb saját terem, egyfajta megángyűjteményként bemutatnám szívesen ezeket a műszereket, ahol ki is lehet őket próbálni, megnézni belülről is akár stb.

Ezen az e-mail címen pedig kérdéseket lehet feltenni hozzám, akár az oldallalkapcsolatban, akár a műszerekkel kapcsolatban. Ugyanígy itt lehet felvetni, hogy melyik műszerről keres valaki rajzot, gépkönyvet vagy tud felajánlani beszkennelt (akár csak képekben levő szkennelt anyag) doksit.

Contact: instruments.old @ gmail.com