EMG 1644, TR-5260 DFT Meter

Digitális frekvencia-, periódusidő és frekvenciaarány mérő műszer.

A műszerhez jelenleg nem rendelkezem gépkönyvvel.

A műszer előlapja

Az "A" bemenet a fő bemenet, ez a frekvecniamérés, időmérés, számláló bemenete. A "B" és "C" bemenetek a Ratio és a Time funkciónál használatosak. A műszer a Time funkció esetén a B és C bemenetre érkező impulzusok között eltelt időt méri, magyarul a Start-Stop időméréses funkciót ezen a két bemeneten tudjuk megvalósítani.

A műszer hátlapja

Ahogy az a korai EMG műszereknél egyfajta szokás (spórolás ?) volt, ezen sincs hálózati kapcsoló, a villásdugó csatlakoztatásával kapcsol be rögtön a műszer. Feszültségválasztó és a hálózati védőbiztosító található itt, illetve a mért számérték BCD kódolása nyerhető ki a zöld csatlakozóból, további adatfeldolgozás céljára. Ez az interfész felület csupán kimeneti jellegű, de mivel gépkönyvvel nem rendelekzem a műszerről, nem tudom, hogy csak a kijelzőn megjelenő számértékek vannak ide is kihozva vagy a funkcióváltó és méréshatárváltó kapcsolók jelei is valamilyen kódolással. Mindensetre a műszer innen nem távvezérelhető, mivel belsőleg nincsenek meg benne az ehhez szükséges logikai és elektronikus kapcsolóelemek.

Belvilág, felülnézetből

Itt látható a főpanel, melyen az egész mérőegység található, az alaposcillátor, az órajel-leosztás, számlálók és a kijelző dekódoló áramkörei. A méréshatárváltást az oldalt található többtárcsás Yaxley kapcsoló biztosítja, míg a funckiókat az alatta látható Isostat kapcsolósorral állíthatjuk.

Belvilág alulról

A főpanel forrasztási oldala, illetve a kispanel, ami kihajtható a műszer tápegysége (vagyis annak vezérlőrésze). Mivel a műszer TTL áramkörökből épül fel, kellett egy masszív 5 V-os tápegység a logika részére, ennek az áteresztőtranzisztora van felcsavarozva a műszer oldalára a hengeres hűtőbordán.

További információk a későbbiekben, ahogy sikerül újabb infókra bukkannom az Interneten illetve kollégáktól, barátoktól, fórumokról.

Contact: instruments.old @ gmail.com