EMG 1361, TR-1651 Digital D.C. Voltmeter

Az első hazai digitális mérőműszer, egyenfeszültségek mérésére. Felépítését tekintve ez még a kezdeti időszak műszereit idézi (értelemszerűen), itt még nem dual-slope vagy más elven történt a mérés, hanem impulzus-kód átalakítással. Tulajdonképpen egy létra D/A átalakító jelét lépteti a vezéroszcillátor és egy komparáló áramkör összehasonlítja a bejövő feszültséggel. A lépéseket pedig relék végzik, melyek egyúttal a kijelzőre jutó jeleket is dekódolják, a mérés pedig akkor áll le, ha a felléptetett érték megegyezik (lépésköznyivel nagyobb) mint a bejövő jel.

Érdekessége a műszernek, hogy új mérést mindig akkor kezd, ha a bejövő jel értéke (feszültségszintje) változott az előző mérési értékhez képest, illetve lehet indított üzeme is, amikor a mérésaválasztó kapcsoló feletti kis nyomógombot megnyova zajlik le egy mérési ciklus. A folyamatos mérésnél ezen felül állítható, hogy mely digit megváltozására legyen érzékeny a műszer, ezt a célt szolgálja a ,,Dead Zone'' választókapcsoló (és a felette levő 1-2-4-8 felirat). Vagyis a helyiértéket lehet itt kiválasztani, hogy minek a megváltozására kezdjen új mérést a műszer.

A műszerhez jelenleg nem rendelkezem gépkönyvvel, de egy régi, az első digitális műszereket bemutató könyvben van említés róla, ebből próbálok pár oldalt beszkennelni.

További információk a későbbiekben, ahogy sikerül újabb infókra bukkannom az Interneten illetve kollégáktól, barátoktól, fórumokról.

Contact: instruments.old @ gmail.com