K Á R T Y Á K / C A R D S

Különböző áramköri kártyák, melyekről viszonylag kevés információm van és azért kerültek ide, hogy aki látja esetleg itt őket, tud róluk némi információt szolgálni, mire való, hol készült stb.

Ez valamilyen '80-as évekbeli számítógép alaplemeze. Vagy egy külföldi egység másolása, vagy valamilyen hazai fejlesztés, de sok infóm jelenleg nincs erről a panelről

Ez és az alatta levő képen látható kártya egy 20-30 évvel ezelőtti fázisjavító egység egyik kártyája. A berendezés 10-12 ilyen és hasonló vezérlő kártyából állt, hozzájuk kapcsolódott még pár relés kártya, amik a nagy kontaktorokat kapcsolgatták s a kondenzátorok azokra voltak kötve.

Elmondások alapján a kártyákkal túl sok baj nem volt, inkább a relés paneleknél fordultak elő problémák, érintkezéshibák és fóliaszakadások.

Az információkat a két kártyáról Kovács Istvánnak köszönhetem (elektro levlista)

Egy egyszerű D/A átalakító

Az áramkör 2 db Datel gyártmányú D/A konvertert tartalmaz, vagy 2 4-bites sorba kötve 8-bites módban vagy a két 4-bites DAC külön funkcióval bír csak közös nyák lapon kaptak helyet. A kapcsolási rajzot még nem térképeztem fel, bár a nyák egyoldalas csupán, idővel szerintem erre is sor kerül, akkor talán érthetőbbé válik a kártya funkciója (működése)

Ez talán egy EEPROM programozó lehetett

Kaptam új információkat a kártyáról, így nagy valószínűséggel ez is az Urbán-féle EEPROM programozó, C64-eshez. Vagyis ami anno megjelent az RT ÉK 1994-ben, annak az áramkörnek egy kiviteli változata (tudom, az eredeti rajz kicsit keskenyebb és hosszabb nyákot tartalmazott, ez lehet, hogy utánépítés vagy tartalmaz némi áttervezést is). Mindenesetre az élcsatlakozó miatt is gyanús, hogy C64-hez készült a kártya.

FHI kártya

Erről egyelőre nem tudom megmondani, mi lehetett, annyit tudok, hogy régebbi forgalomirányító gében volt, talán egy adattovábbító (adó- és vevő) kártya. A nagy kék alkatrészek 250V-os túlfeszültség védőellenállások, illetve ugyen van egy halom opto is a kártyán.

RFT Ursamar szabályozóegység egy kártyája

Ez egy kis részlet a nagy fogaskerékhalmazból. Vagyis, ugye az NDK-ban minden kacatot (ipari minőséget és kommersz vackokat) is az RFT gyártott. Ugyanakkor neki voltak leányvállalatai, akik specializálódtak, pl. az Ursamar nevű állami vállalat (valahol a Karl Marx Stadt-on) volt az, aki az ipari folyamatszabályozó berendezésekért volt felelős, legyen az elektronikus vagy pneumatikus vagy mindenféle. No, ez a kis kártya is egy része egy olyan bonyolult rendszernek, mint a távhőszolgáltatóknál volt kazánoknak a működéséért felelős rendszer egy eleme. (huh, ilyen bonyolult mondatok). A későbbiekben egy külön oldalon igyekszem bemutatni ezt a rendszert s akkor talán kiderül, ez a kártya hol is volt és mire volt való. Egyébként azt hiszem ez egy digitális gyökvonónak egyik kártyája (a modulkában 2-3 hasonló méretű nyák van egymáson).

MMG-AM rendszer 1

MMG gyártotta szabályozórendszer egyik moduleleme. Az előlapi Isostat kapcsolóval 2 hatványait lehetett állítani, ez vagy címzés lehetett vagy sebesség (osztásviszonyt) beállításához használták.

MMG-AM rendszer 2

Mindegyik középső fémtokos áramkör egy uA725, gyaníthatóan valamilyen 8 csatornás mérésadatgyűjtő-rendszer bemeneti fokozata lehetett.

MMG-AM rendszer 3

Itt szintén egy 725-ös OPA van egy BC301-el kiegészítve, nyílván ez is egy fogadó egség volt, s a kártya kialakítása alapján erre a modulra 3 ilyen áramkört lehet felépíteni. Azt tudom, hogy a rendszerben elég sok olyan ,,üres'' kártya volt, amin MEV gyártmányú UPR 100 Ohm-os ellenállások voltak felrakva, 8-asával, némelyik mellé pedig volt még téve CMOS analóg kapcsoló áramkör is.

Kártyafogadó

Érdekes, hogy ISA slotos, de úgy tűnik ez egy dupla PCMCIA kártyafogadó egység. Egy Microsystem nevű német cég készítette, lehet vagy 10-15 éves, s akkoriban biztos drága volt, ma meg már szinte semmit nem ér.. :)

SCSI vezérlőkártya

A szokásos, AHA-szerű SCSI vezérlőkártya, kétféle kimenettel, PCI buszra dugható. Van rajta a 68 pólusú ,,mikrocsatlakozós'' és a hagyomásnyos 50 pólusú szalagkábelhez való portja is. A kártya itt is 7 egységig terhelhető (7 szabad címe van, ha jól emlékszem általában a kártya volt a 7-es cím). A 68 pines tüskére 15 eszközt lehetett tenni vagy ha nem ezt használták, a másik portra (50 pólus) a szokásos 7 eszköz ment (ez 8 bites, a 68 pólusú 16 bites).

Cirrus Logic VGA

A nagy nevű Cirrus cég készítette VGA kártya, még ISA buszra csatlakozott, így nagy memóriát és képváltási képességet nem lehetett várni tőle, de nyílván ez a kártya éppen a VGA szabványnak tett eleget, vagyis tudta a 800*600-as képfelbontást és hozzá a 256 színt vagy éppen a 16 milliót.

Intel Celeron processzorkártya

Digital gyártmányú hálókártya

Ez nem annyira ritka vagy régi áramkör, csupán azért került ide, mert Digital gyártmányú, 10 megabites hálózati csatoló.

További információk a későbbiekben, ahogy sikerül újabb infókra bukkannom az Interneten illetve kollégáktól, barátoktól, fórumokról.

Contact: instruments.old @ gmail.com