VAX 4000

Ezen az oldalon a VAX4000-es szerver kártyáit mutatom be.

Az általam szerzett VAX 4000/200 az alábbi modulokat tartalmazza (itt most kicsit talán értelemzavaróan, de balról jobbra haladva írom le őket, nem ,,logikai'' sorrendben, ahogy a Q-bus -ra csatlakoznak).

M9060 (12)

- / - (11)

- / - (10)

- / - (9)

- / M7559 (8)

M3127-PA (7)

M3119-YA (6)

M3127-PA (5)

M7740-PA (4)

M7622-A (3) [memóriamodul, 16 MB]

M7622-A (2) [memóriamodul, 16 MB]

M7626-BA (1) [KA660 provesszor, mivel '-BA', ezért ez egy 'Single User' kivitelű processzorkártya]

Eredetileg rack-ben levő VAX 4000 kártyái, mondhatni ,,előlapja'' :)

Az itt látható fedlapok mögötti kártyák azok, balról jobbra haladva, ahogy az fentebb lett felsorolva, fentről lefelé értve (tehát az M9060 kártya van leg baloldalt és a processzor a keret jobb oldalán)

A felsorolásból és a későbbi képekből is kivehető, ez egy 12 'quadro' kártyát befogadni képes keret, vagyis a nagyobbik keret, így ebben két tápegység található, a keret jobb és bal oldalán. Ezeket a tápegységeket fedik a keret mellett található fémlemezek, melyek mindegyikén van egy túláramra kioldó biztosító.

A kártyák közelről

Az a szürkés kör keresztmetszetű kábel, ami esztétikusan elmegy a többi kábel előtt, a keret felett levő 3 db DSSI merevlemez vezérlőkábele. A DSSI vezérlő itt nem külön kártyán foglal helyet, hanem a processzorkártyára van ültetve.

Az a kártya, amin van két darab 50 pólusú ún. 'Centronics' aljazt, az 2×4 soros port multiplexer, erre a két csatlakozóra kell kötni egy-egy csoportkábelt, melyek végein van 4-4 db DB25-ös apa lengőcsatlakozó.

Ez az a 8 csatornás terminál multiplexer-kártya. A soros porthoz tartozást megkönnyítendő, a DB25-ös dugaszokon csak azok a kis csapocskák vannak gyárilag betéve, melyek a szabványos RS232 soros portnál megszokottak, emellett a kábel azért ilyen vastag, mert a multiplexer egység nem csak az Rx és Tx vonalak multiplikálja, hanem az összes többi soros vonalat is (Rts, Cts, Dts stb.)

Konzolfelület

Itt lehet megadni, melyik merevlemez legyen ,,kikapcsolva'' (Disabled / Enabled Off), melyik legyen írásvédett (ez a funkció hasznos lehet adott esetben).

Konzolfelület illetve processzorkártya-előlap

Ezen található a DEC soros port (az RJ11-MMJ csatlakozó aljzat), két ethernet csatlakozó, ezek közül a mellettük levő kis kapcsolóval választható ki, melyiket használjuk. Ezen az előlapon is, mint a legtöbb VAX gépen van egy hexadecimális kódokat megjeleníteni képes kis kijelző, melynek jelzései alapján tudunk tájékozódni a rendszer állapotáról illetve a kódok alapján beazonosítható a System Test státusza.

Konzolfelület illetve processzorkártya-előlap, fedlappal

Ez ugyanaz a kártya, csak itt rajta van az előlapja, így az azon levő feliratok illetve ikonok alapján könnyebb beazonosítani, melyik ki- és bemenet mire szolgál. A terminál csatlakozás melletti kis forgókapcsolón a 'fej' forma arra szolgál, hogy bekapcsoláskor ki tudjuk választani a VAX menürendszer nyelvét, a 'nyíl' a normál (angol nyelvű) kommunikációra utal, mig a gyűrű alakú nyíl a folyamtos (loop) rendszertesztre. A mellette levő tolókapcsoló pedig arra való, hogy állásától függően, a VAX bekapcsolásakor a rendszerteszt automatikusan induljon vagy külső parancs hatására.

A soros port multiplexer felső csatlakozója (0..3 portok) és a két Ethernet hálózati csatoló

A kártyákon látható a hálózati csatolókártyák címe, fizikai azonosítószáma (mac address). Ez a szám, ha le lenne kopva, a VAX Help menüjének segíségével lekérdezhető.

A 3 LED jelzéseire és funkciójára még nem jöttem rá (az '1 2 3' számmal jelzett furatok).

A soros port multiplexer alsó csatlakozója (4..7 portok) és a két Ethernet hálózati csatoló

A kép jobb oldali részén található DB50 pólusú dugasz nem SCSI vezérlő, hanem egy szalagos periféria vezérlőkártyájának kimenete (illetve bemenete).

Rács mögött..

A hűtő-szellőző rács mögött található a DSSI merevlemezekhez tartozó konzol vezérlőkártya, vagyis a kis szalagkábeleken kapott jelek alapján tudja a diszk, hogy melyik aktív, írásvédett stb.

A fentebb említett szalagos periféria vezérlőkártyája. M7740-PA

A nagyméretű csatlakozó és a hozzá menő sokeres kábel miatt két kettőskártya helyet (dual) foglal el ez a kártya. Amint látható, alul csak egy ,,vak'' kártya van bedugaszolva, mivel ez a kártya közvetlenül a memóriamodulok után következik, a Q-buszon a felső két élcsatlakozó-hely az aktív, így oda van dugaszolva ez a kártya.

Ez a TQK70 vezérlőkártya, vagyis egy szalagos egység meghajtója, azaz a TK70 DLT-jellegű (CompacTapeII. a formátuma fizikailag tényleg tiszta DLT már, csak kicsit régebbi, lassabb, kisebb) kismagnó vezérlője.

Memóriakártya, MS650-BA, 16 MB RAM. Kettő kártyát tartalmaz a keret, ezek elől is össze vannak kötve a processzorkártyával (KA660) egy 50 eres szalagkábelen keresztül.

KLESI-SA kártya, szintén egy szalagos vezérlőhöz tartozik. A kártya előlapján van egy DD50 csatlakozó apa aljzat, nem összekverendő az SCSI csatlakozóval. A VAX4000-nél bár a kártya csupán kétszeres magasságú, az előlap miatt az egész négyes magasságú kártyahelyet elfoglalja.

Buszlezáró ellenállások illetve műterhelés a 5V-hoz és a 12V-hoz.

További információk a későbbiekben, ahogy sikerül újabb infókra bukkannom az Interneten (is).